We use cookies

We use cookies and other tracking technologies to improve your browsing experience on our website, to show you personalized content and targeted ads, to analyze our website traffic, and to understand where our visitors are coming from. By browsing our website, you consent to our use of cookies and other tracking technologies.

Kwas salicylowy na skórę trądzikową

Zastosowanie kwasu salicylowego o stężeniu 1% - 2% w preparatach kosmetycznych do użytku domowego, warunkują jego właściwości przeciwzaskórnikowe, bakteriobójcze, antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwgrzybiczne, keratolityczne, które pomagają w walce z zaskórnikami,  powierzchniowymi przebarwieniami oraz zmniejszają łojotok. Kwas ten może być stosowany na skórę całego ciała. Ma on bowiem delikatniejsze działanie niż kwasy alfa- -hydroksykwasy ( łagodniej złuszcza naskórek ). Podczas jego stosowania o wiele rzadziej pojawiają się efekty uboczne w postaci pieczenia, szczypania oraz nadmiernego złuszczania się skóry. Dzięki temu, iż wykazuje zdolności bakteriostatyczne, przenikające przez warstwę sebum oraz wnikające w głąb mieszków włosowo - łojowych, jest w szczególności polecany osobom z trądzikiem (w formie zapalnej oraz niezapalnej), nadmiernym wydzielaniem się sebum oraz przy zapaleniu mieszków włosowych. Polecany jest także dla osób z suchą skórą.

This article was originally published on @nataliamakowska